Van knollenveld naar top-accommodatie

In de zomer van 1966 ontstond bij Coen Lammerts en Arie van Zuilen het idee om iets met honkbal te gaan doen. Zij richtten de club zoals we die nu kennen op 1 september 1966 op ten huize van Piet van Dijk, als honkbalafdeling van toenmalige voetbalvereniging S.V.ETO (Eerlijk ter Overwinning). Deze honkbal tak werd aangemeld bij de toenmalige Nederlandse Honkbal Bond en op 12 december 1966 geregistreerd.

Coen Lammerts voetbalde zelf bij ETO in Hoofddorp. In datzelfde jaar zou ook nog een handbal en basketbal vereniging onder de vlag van ETO opgericht worden. Het eerste seizoen dat de “rood-witten” in de competitie uitkwamen werd het team direct kampioen van de tweede klasse van het district Haarlem. De honkballers promoveerden daardoor naar de eerste klasse.

De velden van ETO waren op het voormalig Concours Hippique terrein in Hoofddorp Centrum. Hier staan tegenwoordig het gemeentehuis, het Cultuurgebouw en diverse kantoren.

Begin jaren 70 verhuisde de vereniging naar het Arnolduspark en werd de naam Hoofddorp toegevoegd. Daar groeide de vereniging door naar de Promotie Klasse Honkbal.

In 1971 ging de Koninklijke Nederlandsche Honkbalbond (opgericht op 12 maart 1912) op in de KNBSB (Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond) na een fusie met de Nederlandse Dames Softbal Bond (opgericht 16 september 1951). Hierdoor werd softbal ook een mannensport in Nederland. In Hoofddorp werd op dat moment alleen nog aan honkbal gedaan.

Het honkbal groeide en kwam in 1979 op eigen benen te staan, los van ETO. De naam Hoofddorp Pioniers was een feit.

De afdeling softbal werd daar op 25 juni 1979 aan toegevoegd; eerst alleen voor dames en een jaar later ook voor heren. In het voorjaar van 1993 verhuisde de vereniging naar Sportpark Toolenburg, omdat op het terrein in Hoofddorp-Noord woningbouw was gepland.

Dè Flanigan kwam een jaar eerder het eerste team versterken en bleef in dat team tot 2014. In 2016 werd hij de hoofdcoach van het eerste team.

In 1993 promoveerde zowel heren honkbal en dames softbal naar de hoofdklasse. Tot en met 1986 was de winnaar van de hoogste bondscompetitie tevens de landskampioen, uitgezonderd in de jaren 1972 en 1973 waarin in een “Holland Serie” (finale over een best-of-5 serie) om de titel werd gestreden. Sinds 1987 wordt het kampioenschap van Nederland beslist in de Holland Series (finale over een best-of-7 serie).

Op 4 oktober 1997 zagen bijna 2000 mensen in sportpark Toolenburg de heren van Minolta Pioniers onder leiding van Bruce Heiser en Eric de Vries Nederlands kampioen worden tegen HCAW. Met een uitslag 10-7 in de laatste wedstrijd werd de Holland Series met 4-0 gewonnen. Het jaar daarop in 1998 waren zij verliezend finalist van de Europa Cup 1. Daarnaast werd nog eens vijf keer de finale van de Holland Series gehaald.

Onder leiding van coach Robert Klaver werd op 22 juni 2003 de Europa Cup 2 gewonnen door een overwinning van 11-3 op Kinheim.

In 2008 werd besloten dat het honkbal- en softbalcomplex Hoofddorp Pioniers in Toolenburg-Zuid moest verhuizen. Sportpark Toolenburg moest weg om plaats te maken voor woningen. Begin 2009 werd definitief gekozen om het nieuwe honkbal- en softbalcomplex te bouwen in het in ontwikkeling zijnde PARK21.

In maart 2014 verhuisde Hoofddorp Pioniers naar het nieuwe honkbal- en softbalcomplex in PARK21 ten zuiden van Hoofddorp, de opening werd verricht door Coen Lammerts. Hier is door de gemeente een nieuw honkbalstadion neergezet met als doel tophonkbal naar Hoofddorp te halen. Tevens zijn op dit complex drie softbal/honkbaljeugd velden, een tweede honkbalveld en twee beeball velden. Het is zonder twijfel het mooiste en meest complete honkbalcomplex van Nederland. Pioniers huurt het complex van de stichting ETO, die beheerder van het complex is namens de gemeente. Deze stichting heeft overigens niets te maken met de oude sportvereniging waaruit Pioniers is ontstaan.

Anno 2016 bestaat de vereniging uit twintig honkbalteams, negen softbalteams en zeven Beeballteams. Het eerste vrouwen softbalteam speelt onder de eigen clubnaam Hoofddorp Pioniers in 2016 in de “Softbal Silver League” op het tweede niveau. Het keert na vijf seizoenen terug op dit niveau. Het eerste heren softbalteam is namens Hoofddorp Pioniers de afgelopen twee jaar landskampioen geworden, en neemt ook succesvol deel aan Europa Cup wedstrijden. Ook bij de jeugd zijn vrijwel jaarlijks kampioenen te vinden.

Misschien nog aardig om te weten: de eerste sponsor in 1969 was DAM chips en vanaf 1982 Kopieer Systemen Nederland (Minolta) uit Badhoevedorp. Vaessen was tot 2017 hoofdsponsor en tevens de bouwer van het huidige complex. Diverse nazaten van het eerste herenteam uit 1967 spelen nog steeds bij de vereniging.

Ook het nieuwe complex werd ontdekt door de bonden in binnen en buitenland, zodat er in Hoofddorp inmiddels alweer een aantal grote toernooien hebben plaatsgevonden, zoals EK Honk- en Softbal (2017) en Super6 (september 2018).

De honkbal heren 1 spelen in 2019 voor het 26e jaar in de Hoofdklasse. De softbal dames 1 spelen vanaf 2019 ook in de hoogste afdeling, de Golden League, en ook de softbal heren 1 spelen in de hoogste nationale klasse. Dus veel van de jeugdleden in dit album zullen we ongetwijfeld in de toekomst terugzien in de topteams van Hoofddorp Pioniers.

Marco Snel*

* Dit stuk is mede tot stand gekomen met hulp van oud-voorzitter Hans Heil