Pioniers PH2 – Marshalls PH2 | 04 mei 2019

Oh leuk, ga jij foto’s maken vandaag? Tja, zo’n vraag kun je verwachten als je op een zaterdag met wisselvallig weer en de bekende Pioniers noordoostelijke poolwind bij veld 5 komt aanlopen met een cameratas en een statief… Ja zeker, zeg ik nog, tussen de buien door schijnt het zonnetje, dus misschien kan ik wel een paar mooie plaatjes maken. En dan komt ‘ie he, heel nonchalant maar met een grote smile… schrijf jij ook een wedstrijdverslag dan? Grote vragende ogen…

Haha, ok, dat is goed. Mijn vrouw waarschuwt nog even dat het misschien wel een lang verhaal wordt, want korte verslagjes schrijft hij niet hoor. Maar het mag niet baten, de afspraak staat.

Op het veld zijn de jongens van het pupillen 2 team inmiddels druk bezig met de warming up. Het ziet er uit als een soort professioneel MLB team, want ze zijn allemaal in een prachtige nieuwe rode Pioniers sweater gehesen waar ook nog eens hun eigen naam op staat. Wat een mooi gezicht!

Martijn heeft vandaag assistentie van Kasper bij het coachen en beiden staan ballen op te gooien voor de ‘batting practice’. Het is goed te zien dat de jongens opletten bij de trainingen, want ik zie verschillende keren de bal met een enorme klap een heel eind weg vliegen.

De wedstrijd van vandaag wordt gespeeld tegen de Marshalls uit Amsterdam zuidoost. Een geduchte tegenstander met vaak erg luidruchtige coaches. Dat kan soms wat intimiderend overkomen, hopelijk laten onze jongens zich er niet door afleiden.

De scheidsrechters gaan om een paar minuten over twee het veld op en al snel staat onze startende pitcher Stijn tegenover de eerste slagman van de Marshals. Deze eerste slagman weet een mooie pitch uit te zoeken en slaat de bal het veld in. Onze mannen weten de bal net niet snel genoeg te verwerken en er staat een honkslag in de boeken. Voorlopig even de enige, de volgende slagmannen durven niet te swingen op de pitches van Stijn. Door hun ‘leunen’ komen er echter wel wat BB’s in het scoreboek. Ja, hallo, hoor ik nu een paar ouders tegen elkaar zeggen wat zijn nou weer BB’s..??

Sorry sorry, BB staat voor Base on Ball’s ofwel 4 wijd. Eén van de Marshalls slaat een fraaie driehonkslag, maar door een supermooie actie van catcher Lotte naar derde honkman Ocean wordt er ook een hele mooie nul gemaakt als een honkloper van de Marshalls wel even het derde honk denkt te stelen. Há, mooi niet! Luid applaus voor deze actie vanaf de zijlijn!

Lotte had de smaak te pakken, want twee slagmensen later gooit ze feilloos een bal aan op het tweede honk waar korte stop Rik de tweede nul maakte. Stijn maakte de derde nul van deze inning met een fraaie drie slag.

Onze slagbeurt ging niet zo sterk, de kou en de spanning van de lange eerste helft van de inning, samen met de veel en hard schreeuwende coach van de Marshalls werkten een beetje verlammend op onze eerste drie slagmensen. Twee K’s en een V3 maakten alweer drie nullen aan onze kant… Ja ja, ik weet het. K staat voor uit door drie slag en V3 spreekt voor zich denk ik als de slagman uit is gegaan? Geen probleem, let’s go mannen, veld in en verdedigen!

Pioniers gaat verder met een nieuwe pitcher, Pepijn. Hij moet even de slagzone vinden, maar weet dan met twee prachtige K’s en de hulp van een goed verwerkte grondbal naar Damian B. op het eerste honk de slagbeurt snel weer bij ons te krijgen.

Voor ons weet slagman Rik een honkslag te slaan en door veldfouten het derde honk te behalen. Wij krijgen vervolgens twee K’s te verwerken en Giordy wordt door een pitch van de Amsterdamse werper geraakt voor een HP (inderdaad, hit by pitch) twee honken bezet en het publiek komt tot leven. Dan komt de troef van de dag aan slag. Met zijn kenmerkende koele blik en schijnbaar totaal ontspannen houding komt Thomas naar de thuisplaat om te slaan. Thomas komt op één slag en één wijd, maar vind het dan genoeg. De volgende bal krijgt toch wel zo’n ongenadige klap met die groene knuppel van hem dat hij over de outfielders vliegt en tegen het outfieldhek aanrolt. RENNEN!! LOOP DOOR!! Het publiek gaat helemaal los! Een ‘drie run homerun’ komt op papier te staan! Kijk, wij kunnen ook honkballen hoor! De volgende slagman, Damian B haalt ook een stunt uit… Op een manier die normaal gesproken door teams als de Marshalls worden uitgevoerd, loopt hij na een vier wijd (BB inderdaad) en een foute aangooi op de eerste honkman, als een speer door naar het tweede honk, waar de bal weer niet goed verwerkt wordt… door naar het derde honk waar door de ‘paniek’ situatie bij Marshalls ook de bal doorschiet. Damian loopt een homerun op een 4 wijd! Lekker! Een derde K sluit de slagbeurt voor ons af.

Marshalls weten nog vier keer te scoren in hun derde slagbeurt die door Pepijn wordt gestart met pitchen en door Rik wordt afgesloten. Gewoon drie keer drie slag in deze inning hoor. We kunnen echt wel honkballen!

Helaas konden de Pioniers honkballers nog maar 1 tegenpunt produceren in de laatste slagbeurt door een BB en slim honklopen van Lotte. Want ondanks nog een BB die Soufian wist los te peuteren gingen er drie slagmannen met een K achter hun naam weer terug naar de dug-out. Einde wedstrijd.

Er was nog even wat consternatie over de tijd, maar het besluit stond vast en de wedstrijd werd beëindigd met een 5 -13 eindstand in het voordeel van de Marshalls.

Een leuke en leerzame wedstrijd denk ik. Het was wel weer koud, maar daar hadden we regelmatig helemaal geen last van door het juichen en aanmoedigen.

Volgende week zaterdag om 10.00 uur uit bij OVVO in Amsterdam.

Groet,

Fred

De aanzet naar een fraaie powerswing voor de homerun! Aan zijn ogen zie al wat er gaat gebeuren…