Hoofddorp Pioniers PH2 – Badhoevedorp (Badgers) PH1 | 1 juni

Eindelijk, eindelijk, een honkbalwedstrijd bij Pioniers met het pupillen 2 team zonder dikke jas, dekentjes, dassen en handschoenen. Wat een weelde om eens heerlijk in je T-shirt en korte broek, bloesje en zomerjurkje naar het sporten van onze kids te kijken.

Ik zou scoren vandaag, dus na een wedstrijdje scheidsen in Haarlem bij de play-offs van de Academy teams, met een sneltreinvaart terug naar huis, douchen en naar Pio. Wat een mooi gevoel blijft dat toch als je een sportterrein oploopt en van alle kanten komen enthousiaste sportwedstrijd geluiden op je af en zie je kinderen in verschillende leeftijdsgroepen genieten van hun sport. Lekker gooien, slaan en rennen. Ok, wij hebben dan natuurlijk ook nog het geluk dat honkbal de aller mooiste sport is die er bestaat… maar toch, ik kan daar echt van genieten!

Waar was ik ook alweer? Oh ja, ik zou scoren. Leuk! Coach Martijn had voor het team al een slagvolgorde en voor 6 innings veldposities bedacht, (een hele klus met zoveel wissels kan ik u uit ervaring verzekeren) dus snel alles op het formulier overnemen en bij onze tegenpartij van vandaag, Badhoevedorp, of zoals ze zelf liever genoemd worden ‘Badgers’, ook de namen van de spelertjes ophalen.

En dan gebeurt het weer he, ik wordt weer door heel overtuigende ogen en zoetgevooisde woorden overgehaald het wedstrijdverslag te schrijven.. heb ik daar tijd voor? Hmm, het is wel leuk om te doen… ok, komt goed. (ik weet het, ik ben soms een watje…)

In de tussentijd staan onze spelers, nu eens zonder hun lekker warme rode sweater, als volleerde slagkampioenen de warming -up ballen het outfield in te rammelen. Geloof me, het is een kwestie van tijd en dan vliegen diezelfde ballen over het outfield hek heen. Het lijkt wel of honkbalpupillen in het voorjaar net zo snel groeien als het gras…

We settelen ons naast het hek op de supporter plekken en onze mannen komen ook naar de dug-out om zich nog een paar minuten te ontspannen voor de wedstrijd. Daar hangt ook de opstelling en daar wordt enthousiast op gereageerd. Wat een fijne groep is dit toch!

De scheidsrechters arriveren en we gaan van start. Luuk begint bij ons op de ‘heuvel’ en doet dat bijzonder lekker. We tellen maar liefst 15 slagballen en maar 5 wijdballen. De Badgers slagmannen weten daar wel een paar ballen van te raken, maar een vangbal door de korte stop, een strakke actie van de eerste honkman en een mooie strike-out zorgen ervoor dat er niet meer dan drie puntjes gescoord worden door onze tegenstanders. Dat zijn de koplopers in de competitie niet gewend!

Onze slagbeurt verloopt ook helemaal niet slecht. De Badgers pitchers gooit een redelijk snelle bal maar door een 4 wijd van Thomas en een meer dan geweldige klap van Damian B voor een heerlijke homerun, scoren we twee punten waardoor we aansluiting in de wedstrijd houden. Helemaal goed.

Onze volgende ‘defense’ beurt wordt door Ocean op de pitcherplaat ingeleid. Ik kijk naar de werpcijfers, maar die lijken helemaal niet overeen te komen met de resultaten. Ocean weet deze inning maar liefst drie keer drie slag te gooien en door een klein veldfoutje en slim honklopen van Badgers, komt er slechts één puntje binnen. Job well done Ocean!

In onze slagbeurt kunnen we geen vuist maken tegen de Badgers pitcher. Hidde weet er wel een BB uit te slepen en loopt gehaaid de honken rond. Bij een doorgeschoten bal op de thuisplaat zet hij een volle sprint in en maakt een geweldige sliding in het droge gravel in een poging om de thuisplaat veilig te bereiken. Helaas heeft de scheidsrechter gezien dat Hidde nog net voordat hij de thuisplaat raakte werd getikt door de pitcher met de bal in zijn handschoen en geeft hij hem uit nog voor alle stofwolken weer zijn weggewaaid…. Oeoeoeoehhhh! De ontlading op de tribune is hoorbaar.. geen punten deze slagbeurt.

Martijn heeft echt heel veel gepuzzeld bij het opmaken van de veldposities vandaag, maar door de snelle inningen lijkt het erop dat zijn werk niet voor niets is geweest. Voor Pioniers neemt nu Damian P. de leiding van de verdediging op zich. En hoe! Met slechts 14 pitches weet hij twee keer drie slag en een pop-up vangbal door de eerste honkman te fabriceren. Super sterke pitcher beurt! We gaan weer aan slag!

We krijgen onvoldoende grip op de snelle ballen van de Badhoevedorpse werper. Trainen op iets snellere ballen zou ons misschien hierin kunnen gaan helpen? Gelukkig weet Damian B. goed te kijken (of zijn ze bang voor hem na zijn homerun?) en komt hij met BB op het honk. Rik laat de pitcher vervolgens weten dat een snelle bal ook weer snel het veld in kan gaan en slaat met een mooie twee honkslag Damian over de thuisplaat voor een verdiend punt. Rik blijft door drie slag van de volgende slagman helaas op het honk achter.

De spanning stijgt en we voelen dat we een goede kans hebben vandaag een overwinning te boeken op de koploper in de competitie. De stand is vier tegen drie, dit kunnen we! Wat een topwedstrijd!

Onze volgende werper heeft (door de spanning?) iets meer moeite om de slagzone te vinden en de Badgers lopen de honken op met wat BB’s. Gelukkig weet onze werper ook een paar prachtige Strike-outs te gooien, maar Inmiddels zijn er drie tegenstanders over de thuisplaat gekomen en besluit Martijn de inning door een andere werper te laten ‘closen’. Deze had een paar dagen ervoor al gegooid, maar een paar ballen moet wel kunnen. En het werkt. Drie strakke slagballen waarvan de derde pop-up geslagen wordt en spectaculair door Luuk op het derde honk gevangen; einde inning.

Er is nog steeds voldoende tijd, het is echt een razendsnelle wedstrijd. We gaan naar de volgende inning.

Voor Pioniers betreedt nu Hidde de pitcher cirkel. Koele kikker, die kan de spanning wel aan moet Martijn gedacht hebben. Nou, daar had hij gelijk in. Hidde heeft slechts dertien pitches nodig om via een veldactie tweede honkman naar eerste honkman, een (werkelijk geweldige) vangbal door onze midvelder en een afsluitende drie slag onze kansen zo optimaal mogelijk te houden. De Badgers scoren (weer!) niet.

Met een stand van 3 tegen 7 bereiden we ons voor op de laatste slagbeurt. De mannen maken enorm veel kabaal in de dug-out, zingen, joelen en met ballen op de vuilnisbak rammelen. Wat een sfeer! Iedereen op het puntje van zijn stoel langs de kant…

De nieuwe pitcher van onze tegenstander lijkt zich nergens iets van aan te trekken en begint met twee keer Strike-out. Maar dan komen er toch scheurtjes in zijn spel. Maar liefst drie keer BB en we hebben de honken vol met twee uit en drie punten verschil.

Ik weet niet hoe het met u is, maar ik moet even wat drinken van de spanning. Die hoge temperaturen en spectaculair honkbal eisen hun tol…

En we zijn weer terug. Iedereen scherp, iedereen gefocust op scoren. Joelen, aanmoedigen… een slagbal, kunnen we hebben, dan twee wijdballen, we voelen het eerste punt al bijna aankomen, weer een slagbal, geweldige swing, maar net boven de bal… ik hou het niet meer hoor! Een wild pitch, maar te snel terug bij de catcher voor het stelen van de thuisplaat… Volle bak, drie honken vol, de pitch, de swing, oeoeoehhhh, net erboven. Strike out. Einde wedstrijd.

Jongens wat een gave wedstrijd. Op papier verloren maar wat een glunderende en opgewonden enthousiaste koppen allemaal. Op deze manier een keer verliezen is helemaal niet erg. Line-up, keiharde yell, scheidsrechters bedankt! Teams bedankt! Het was een heerlijke honkbalmiddag!

Fred

De spectaculaire hit voor de homerun van Damian