Hoofddorp Pioniers PH2 uit tegen AHC Quick PH1 | 23 juni

Het is zomer!!! Heerlijk een tijdje aangename temperaturen buiten en dus sporten in het zonnetje in plaats van in de motregen. We moeten vandaag aantreden bij AHC Quick in Amsterdam.

Uw reporter heeft een jaar of 15 bij AHC Quick gehonkbald en kent de geschiedenis van de club en het terrein op sportpark Sloten redelijk goed.

Ik zal in dit verslag niet te uitgebreid over de roemruchte dagen van Amstel Tijgers in de Nederlandse hoofdklasse op ditzelfde terrein gaan vertellen, hoewel ik mij nog erg goed kan herinneren dat ik daar als kleine jongen met mijn vader op de tribune zat om naar een wedstrijd van ‘de cadeautjes’ te kijken. Deze ‘geuzen’ naam kwam voort uit hun meerkleurige gestreepte honkbal pakken. Amstel Tijgers bestond slechts 12 jaar, speelde 11 jaar hoofdklasse en fuseerde toen door geldgebrek met HCAW in Bussum.

Over de AHC Quick, de oudste nog spelende honkbalvereniging in Europa en al meer dan 35 jaar gebruiker van dit terrein, is natuurlijk met meer dan 100 jaar historie ook heel veel te vertellen, maar daar is dit verslag niet voor bedoeld…

Voor de liefhebbers van Nederlandse honkbal historie een paar leuke linkjes:

http://www.honkbalmuseum.nl/index.php?id=1486&nmclass=article

https://www.quickamsterdam.nl/nl/home/geschiedenis/

Terug naar de wedstrijddag. Om 10.00 uur spelen bij Quick. Vroeg uit de veren dus, want naast een stukje rijden, moet er vanaf de parkeerplaats ook een stukje gewandeld worden om bij het veld te komen. Het sportpark ligt er prachtig bij. De nieuwe sport faciliteiten die Amsterdam op Sportpark Sloten realiseert geven nog wat kleine uitdagingen om de parkeerplaats te bereiken, maar er is ruimte genoeg. Aangekomen bij het zonovergoten veld gaan de jongens en hun coaches druk in de weer met de warming-up. Het personeel van de spelersgroep strijkt neer achter de backstop op prima picknick tafels. Een zeer aangename verrassing is de gratis voorziening van koffie in een thermoskan met bekertjes en toevoegingen. Zoals vroeger in de rust van het voetbal, maar dan een beetje anders…

Het voelt goed om hier weer te zijn.

We zien onze jongens inmiddels lekker ingooien en wat later zien en horen we bij de ‘batting practice’ de ballen weer ver weg vliegen. Het valt ons dan al een beetje op dat dit bij de Quick jeugd honkbaltechnisch duidelijk iets minder kennis en ervaring aanwezig is. Het fielden en teruggooien gaat wat kinderlijker, wat minder zoals wij dat gewend zijn. Maar dat hoeft natuurlijk nog niets te zeggen…

Zo’n vijf minuten voor de wedstrijd blijkt dat er geen scheidsrechter is vanuit Quick. De smeekbede van de Quick mevrouw is voor mij al snel genoeg om mezelf als scheidsrechter aan te bieden. Ik heb het als eerder gezegd, ik ben een watje soms… Dus, masker op en bodyprotector voor, tellertje lenen van Marcel en hup we gaan beginnen.

Onze openingsslagman Ocean is een imposante slagman en de pitcher van Quick begint dan ook voorzichtig door hem een 4 wijd te gooien. Datzelfde doet hij nog eens bij de altijd scherp en ‘mean’ kijkende Luuk die als tweede het slagperk betreedt. Lotte, onze derde aan slag krijgt de eerste paar slagballen, slaat fout en mist helaas de derde slagbal. 1 Uit. Inmiddels heeft Ocean de honken allemaal gehad op doorgeschoten ballen en staan we 1-0 voor. Luuk dreigend op het derde honk. Dan komt Giordy, heel nonchalant. Kijkt de pitcher eens in de ogen en ramt de eerste de beste slagbal het outfield in voor een driehonkslag. De eerste hit van de wedstrijd met een RBI. We nemen een lead. Giordy komt zelf nog binnen op de zoveelste wild pitch van de Amsterdamse werper, die zich vervolgens herpakt en twee man op rij met drie slag naar de dug-out terugstuurt.

In de tussentijd is de werper erin geslaagd een bal zo te gooien dat de catcher er niet goed bij kon, maar nog net wel vol mijn scheenbeen, net onder mijn knie kon raken. Vooraf dacht ik dat ik wel een keertje zonder beenbeschermers kon scheidsen, nu heb ik daar behoorlijk spijt van. Ik doe natuurlijk heel stoïcijns of ik er niets van voel, maar eigenlijk kan ik het wel uitschreeuwen! Dus, tussen de slagbeurt door loop ik heel cool even naar het terras en doe de keurig op mij wachtende beenbeschermers even om. Het is vast niemand opgevallen…

Voor Pioniers begint Stijn op de pitcherplaat in de eerste gelijkmakende inning. Stijn is niet geïmponeerd door de AHC Quick slagmannen en gooit 3 keer drie slag met een onbelangrijke 4 wijd tussendoor. Good job Stijn!

Allemaal even een slokje drinken. Het is best warm. De scheids krijgt van een meelevende vader een flesje water. Dank! Die beschermende attributen zijn (lees twee allinea’s hiervoor) echt onmisbaar, maar het is net of je met een winterjas en bontmuts op in de sauna zit. Overal gaat water stromen…

Anyway, Rik is de volgende op onze slaglijst en na een balletje te hebben aangekeken slaat hij de bal voor een keurige honkslag het veld in. Terwijl Stijn zijn beurt in het slagperk, net als Soufian met een drie slag moet afsluiten, steelt Rik een paar honken en wordt hij door een mooie honkslag van Damian P. binnengeslagen. Helaas sneuvelt vervolgens Hidde ook met drie slag en blijft Damian op de honken achter.

Pffft. Weer ff een slokje nemen hoor.

We zijn aanvallend nog niet helemaal op dreef. Het is ook wel vroeg op en we zijn nog niet gewend aan die warmte….

Verdedigend staan we wel sterk. Hoewel Stijn begint met een 4 wijd, gooit hij hierna twee man uit en maakt hij de derde nul ook zelf door de terug geslagen bal te fielden en naar het eerste honk te gooien. Keurig opgelost. Wel 1 puntje voor Quick door een doorgeschoten bal.

Met een voorsprong van 1 – 4 gaan wij weer slaan.

En je raadt het niet, de geplande scheidsrechter van Quick verschijnt ten tonele! Ik twijfel nog even of ik hem het plezier zal gunnen om deze leuke wedstrijd verder te leiden en zeg hem dat ik de wedstrijd wel zal afmaken. De schrik en teleurstelling in zijn ogen, hij heeft waarschijnlijk thuis wat wrijving gehad toen hij vrouw en kinderen moest vertellen dat ze wat later naar het strand gaan omdat hij zijn scheidsrechters beurt was vergeten, doen me besluiten toch de beschermende verwarmingselementen en het tellertje van Marcel aan hem over te dragen. Ik neem plaats bij de rest van het begeleidend personeel en geniet vanachter het hek van het verdere verloop van de wedstrijd.

En dat werd een spectaculair verloop! Quick wisselde van werper en deze gooide ballen waar de Pioniers wel raad mee wisten. Eén strike out en drie keer vier wijd waren aan de werper toe te wijzen, verder sloegen Ocean, Lotte, Ramon, en Pepijn prachtige honkslagen. Met de maximale 9 man aan slag weten we deze inning maar liefst 7 punten te scoren.

De coach van Quick geeft een motivational speech aan zijn team en dat lijkt even effect te hebben. Op het pitchen van Ocean weten ze, gesteund door een paar kleine onhandige veldfoutjes aan de Pio kant, 3 punten te scoren. Ja, wacht eventjes, moet Ocean gedacht hebben, nu is het genoeg. Hij sluit de inning met drie slag, een 6 naar 3 actie en weer een strakke drie slag. Hoppa! Nu wij weer!

Ik schrijf de laatste regels op het tweede A4 tje nu, ik begrijp dat het weer een heel verhaal is geworden, maar lees nog even verder want er staat nog wat te gebeuren!

De AHC Quick coach moet doorschakelen naar pitcher nummer drie. Gelukkig een pitcher die slagballen weet te gooien. Onze ploeg is nu lekker op dreef en de liedjes over dat mooie Hoofddorp schallen de dug-out uit. Dat onze eerste slagman drie slag krijgt doet ons niets… De pitcher heeft even een inzinking en laat twee lopers toe op de honken met 4 wijd. Dan komt Thomas weer, U weet nog hoe ik vorige keer zijn ogenschijnlijk nonchalante tred naar het slagperk beschreef, nou, dat heeft hij kennelijk ook gelezen, want hij doet het weer precies zo. Kom maar op met die slagbal lijkt hij uit te stralen. Hij laat een balletje voorbij gaan en slaat de eerst volgende bal binnen zijn bereik met een daverende droge ‘tok’ van zijn knuppel het outfield in. De Quick mannen doen hun best, maar kunnen de bal onmogelijk op tijd terug gooien. Homerun! Met één RBI, want Damian P. was al op doorgeschoten ballen over de thuisplaat gekomen.

Nou, dat was het dan, dacht u? Echt niet!

Ocean slaat een prachtige honkslag en Luuk dwingt een 4 wijd af. Beiden lopen slim en snel over de honken en scoren. Lotte aan slag. Dat Lotte kan slaan wisten wij natuurlijk al. De pitcher van Quick had ook al een honkslag van Lotte om zijn oren gehad. Voorzichtig probeerde hij toch een slagbal te gooien. Ha, dacht Lotte, die is voor mij! Ze haalt uit in een prachtige stijl en na een luide ‘ping’ (ja, inderdaad, een knuppel van ander materiaal) vliegt de bal bijna uit het zicht het outfield in. De Amsterdammers hoeven niet eens hun best te doen, zo ver gaat deze bal door. Lotte gaat als een hinde over de honken en laat een homerun in de boeken noteren. Haar über gelukkige smile is onbetaalbaar en zit ’s middags in het stadion bij de hoofdklasse nog steeds op haar gezicht.

Nu klaar dan? Neeheeee, er komt nog meer.

Want nadat Jordy weer een 4 wijd weet te krijgen, komt Ramon het slagperk in als negende en laatste slagman van deze laatste slagbeurt. Altijd een beetje moeilijke positie, want laten we eerlijk zijn, het enige wat je in die positie zou moeten doen is een homerun slaan. Nou, ga er maar aanstaan denk je dan. Maar Ramon maakt daar niet zo’n punt van. Hij schakelt even over naar de ‘focus’ mode en doet wat er van hem verwacht wordt. Hij geeft de eerste slagbal een ongenadige klap en ook dit keer gaat de bal heel ver het outfield in. Ramon mag op zijn gemak de honken aflopen voor de afsluitende homerun van deze slagbeurt.

De oplettende lezer zal zich nu afvragen wat voor geluid er van deze homerun klap kwam. Was het een ‘tok’ of een ‘ping’ of toch iets van ‘doek’… ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet meer weet, maar dat kwam natuurlijk ook omdat het publiek inmiddels op de banken stond en hun helden luidkeels aanmoedigde…

Anyway, we hadden inmiddels 19 punten op het scoreblad staan en dat moest wel voldoende zijn.

Dat was het ook.

Een van oor tot oor glunderende Soufian gooide in de laatste slagbeurt voor Quick een keurige drie slag, maar moest ook wat 4 wijd incasseren, coole Hidde maakte de wedstrijd af met een prima drie slag.

Einduitslag, dik verdiend, 19 voor ons, 10 voor AHC Quick.

Een leuke wedstrijd, sportief verlopen met mooie acties en spectaculair slaggeweld. Het was weer een heerlijk honkbal ochtendje op mijn vertrouwde sportpark Sloten.

Fred

Fotocredits: Anne Otten