Een heerlijk Honkbalweekend voor Aspiranten 2 | 15 & 16 juni

Dit weekend werd gestreden voor de winst op the Ambassedors van Ramstein en het Nederlands team U12. Niet de minste teams waartegen we moesten. Het was een weekend dat alle kanten op ging wat betreft het weer en het spel. Wolken, kou, regen, wind en zon wisselden elkaar af net als Winst, Verlies en Gelijkspel en goede acties en onnodige veldfouten. Maar dat is honkbal en dat maakt niet alleen het spelletje razend spannend, maar geeft ons ook stof om van te leren. Een “kort” verslag voor ons eigen archief. Alvast excuus dat alleen de highlights genoemd worden.

Zaterdagochtend. De regen gooit roet in het eten, dus we verzamelen een uur later voor onze eerste wedstrijd. Op de schappelijke tijd van 13.00 uur. Brian waar ben je? De enige jongen die we in onze gelederen missen. Onze eerste wedstrijd spelen we tegen de Amerikanen uit Ramstein, the Ambassadors. Levy is onze pitcher deze wedstrijd. In vier innings het knappe staaltje met de volgende werpcijfers. Levy gooit in 4 innings: 4 x 3 slag, 2 x 4 wijd, hij krijgt 2 honkslagen tegen en zijn veld maakt 2 fouten. Levy gooit slechts 17 wijdballen en maar liefst 34 slagballen. Wat een cijfers Levy, flik je dat ook op school? De gaafste actie komt na de vangbal van Kay. De loper van het derde honk zat al in de dug-out toen hij erachter kwam dat de bal gevangen was. Ons geluk, want de bal van Kay naar Sem op het derde honk gaat er overheen. Maar Sem pakt hem en gooit hem naar Twan en jawel, de loper is alsnog uit. Als de foutbal van Rafael over het publiek heen gaat, dan rent Edith (moeder Twan) alsof het een Major League Bal is. Dat is een waardevolle oogst Edith, grappen we. Honkslagen komen van Beau (2 uit 2), Mike (double) en Sem, Rafaël en Quinten (1 uit 2). We winnen met 6-2. Onze eerste win!

Traktaties genoeg. Verhagen verzorgt de lunchpakketjes en de Amerikanen hebben voor elke speler een flesje energy drank en Xlarge zak Zonnebloempitten. ‘Real America style’.

Na al dit lekkers staan we sterk tegen Nederland onder twaalf jaar, om het in het Nederlands te zeggen. Beau is onze ijzersterke pitcher met Catcher Sem die geen moeite heeft om de keiharde ballen van Beau te vangen. Tijdens de training is 103 km/uur gemeten. U12 krijgt geen vat op ze. Beau gooit in 5 innings: 8 x 3 slag, 5 x 4 wijd, hij krijgt 3 honkslagen tegen en zijn veld maakt 2 fouten. Beau gooit 42 keer wijd en 56 keer slag. Tot twee keer toe komen de honken vol en Beau komt ongeschonden uit de inning. Wat een fantastisch resultaat, Beau. Honkslagen komen van Beau en Twan (1 uit 2). U12 scoort 1 puntje. De slagman komt met vier wijd op het honk en steelt en scoort op doorgeschoten ballen. Lullig puntje. Wij scoren ook 1 puntje. Quinten komt ook met 4 wijd op het honk en Ivan slaat hem over de thuisplaat terwijl hijzelf uit gaat door een veldactie. We spelen gelijk met 1-1. We kunnen trots zijn op dit resultaat.

Na deze wedstrijden volgt een heerlijke BBQ van MeerBBQ. En terwijl onze coaches Kasper en Peter strijden om de winst tegen Adegeest uit Voorschoten, smullen wat ouders en kinderen van de Pooled Pork, de hamburger en de kippendijtjes. En terwijl ons team al op 1 oor ligt, wordt bij onze coaches de gelijkmaker gescoord en eindigt die wedstrijd met 17-17.

Zondag 16 juni is onze eerste wedstrijd weer tegen the Ambassadors. Ivan is onze pitcher en omdat iedereen mocht aangeven waar ze een keer wilden staan, mag Mike catchen. Het veld lijkt van slag, want in die eerste inning worden zes punten gescoord door the Ambassadors. Niet omdat zij zo goed zijn of omdat Ivan slecht gooit, maar door veldfouten en de onwennigheid van onze catcher. Ivan gooit in deze inning 1 x 3 slag, 2 x 4 wijd, hij krijgt twee honkslagen tegen en het veld maakt 4 fouten. Maar dankzij de merci rule dat met 6 punten de inning beëindigd wordt eindigen we deze martelgang met 1 nul en 6 punten tegen.

Pioniers Heren 1 zit weliswaar tijdens deze inning op de tribune, maar joh bij hun zit het ook wel eens tegen.

In de tweede inning gaat Sem catchen en het veld is wakker. Vaak gaat de aandacht in verslagen naar de pitcher en het veld, maar hieraan kun je zien hoe belangrijk de catcher is. De werpcijfers van Ivan over 3 innings, inclusief de eerste, zijn: 4 x 3 slag, 3 x vier wijd, hij krijgt 4 honkslagen tegen en het veld maakt 4 fouten. Ivan gooit 28 keer wijd en 35 keer slag. Ivan, wat heb je je hoofd koel gehouden. Super goed gedaan.

Een waanzinnige actie tijdens het pitchen is de actie 8-2. Midvelder Beau gooit de bal naar catcher Sem. Hij vangt de bal en die stoere vent blocked de loper. He’s Out!

Rafaël neemt in de laatste twee innings het pitchen voor zijn rekening. Op dat moment staat het 3-6. Zijn werpcijfers zijn: 2 x 3 slag, 2 x 4 wijd, hij krijgt 2 honkslagen tegen en zijn veld maakt 1 veldfout. Rafaël gooit 18 keer wijd en 23 keer slag. Rafael, je hebt uitstekend werk geleverd. Tijdens het pitchen van Rafael, heeft Twan het druk op het tweede honk. Een vangbal, twee keer de actie naar het eerste honk waar Kay staat (mooie spagaat) en een keer krijg hij de bal van korte stop Quinten. Mooie acties. Honkslagen deze wedstrijd komen van Beau (2 uit 2), Matthijs, Kay, Tim, Mike en Rafaël (1 uit 2), Twan (1 uit 3) en Ivan (een double). We winnen met 9-8. En als je bedenkt dat maar 2 jongens een strike-out aan hun broek hebben gekregen en Levy de enige was met vier wijd, dan is wel duidelijk dat wij die ballen wel raakten, maar dat het veld van the Ambassadors ook niet sliep.

En dan de laatste wedstrijd. Net als gisteren tegen U12. Wie heeft de langste adem. En ja U12 bewijst, waarom dit de beste jongens onder 12 zijn. Niet perse omdat ze zo goed zijn, ook al zijn ze dat wel. Maar meer nog, omdat ze doorgaan tot de allerlaatste seconde. Maar na dat gezegd te hebben een samenvatting van de wedstrijd.

Kay is onze startende pitcher en ervaren Tim gaat catchen. De werpcijfers van Kay zijn over 1⅓ inning met 6 slagmensen in de tweede inning: 2 x 3 slag, 2 x 4 wijd, hij krijgt 5 honkslagen tegen en zijn veld maakt 2 fouten. Kay gooit 27 keer wijd en 29 keer slag. Net als tegen the Ambassadors de waanzinnige actie van Midvelder Beau naar catcher Tim. Een waanzinnige aangooi, waanzinnige vang van Tim de uitstekende block. Iedereen is zeer verbaasd, dat de scheids de loper safe geeft. Maar ja, that’s the game.

Als Matthijs gaat pitchen om voor de laatste twee nullen van de tweede inning te zorgen, staat het 5-0 voor U12. Deze inning komen we uit met 2 nullen, want na 7 punten in deze inning geldt de merci rule. De werpcijfers van Matthijs over 5 slagmensen in de tweede inning en nog twee innings zijn: 1 x 3 slag, 5 x 4 wijd, hij krijgt 6 honkslagen tegen, waarvan een fantastische homerun en het veld maakt 3 fouten. Matthijs gooit 33 keer wijd en 36 keer slag. Aan slag krijgt Quinten de bal op zijn sleutelbeen en waar het publiek denkt aan ijs, haalt Quinten een paar keer diep adem en loopt cool naar het eerste honk, terwijl zijn vader tegen hem zegt: Hoort erbij, is een deel van het spel, die kerel moet gewoon doorgaan”. Daarmee krijg Luigi wel de lachers op zijn, maar Quinten krijgt waarschijnlijk een stoere blauwe plek.

De vijfde en alweer de laatste inning gaat Quinten pitchen. Het staat dan 17-0. De werpcijfers van Quinten zijn 0 x 3 slag, 1 x 4 wijd, hij krijgt 4 honkslagen tegen en zijn veld maakt 1 fout. Quinten gooit 11 keer wijd en 13 keer slag. Hilarisch is de honkslag in het rechtsveld. Waar komt Ivan in hemelsnaam vandaan? Die andere honkbal die in ons veld was gekomen, had zijn prioriteit. Het levert gelukkig geen punt op voor U12.

Onze pitchers hebben het in deze laatste wedstrijd echt prima gedaan, alleen U12 wist hoe ze deze pitches moesten slaan en dat deden ze ook. Echt niets om van te balen, want tja ze vertegenwoordigen wel ons land onder 12 jaar. Daar mag je dan ook wat van verwachten.

Honkslagen in deze wedstrijd komen van Twan (2 uit 2, waarvan een schitterende double langs het lijntje in het linksveld) en Kay, Tim en Rafaël (1 uit 3). Helaas geen punten voor ons. In de vierde inning krijgen we een kans met full bases, maar die punten blijven achter op de honken. We verliezen deze wedstrijd met 21-0 en zijn dus flink achter de oren gewassen.

Heren, het is misschien heel jammer dat we de laatste wedstrijd zo glorieus verloren hebben, maar we hebben de andere wedstrijden laten zien hoe goed we zijn. Laat dat in ieder geval de boventoon voeren, want dan gaan we met een positieve instelling volgende week de strijd aan met Badhoevedorp.

Speciale dank aan de scoorders. Eric (vader van Tim) is onze vaste scoorder en bijna altijd van de partij. Zijn scorelijsten zijn perfect leesbaar en foutloos voor onze coaches en onze vliegende reporter. Mary Jane (moeder Rafaël), fantastisch dat je ook de cursus gevolgd heb en het dus van Eric over kan nemen als hij er niet is en dat al gedaan hebt. Simone (moeder Levy), die de score in de tablet bijhoudt. Hoe doe je het, want het is op papier al goochelwerk. En als laatste Edith (moeder Twan) die op zaterdag het werk van alle hiervoor genoemde personen op uitstekende wijze overgenomen heeft. Pas als je het zelf een keer gedaan hebt, weet je wat een crisistaak het is, vooral bij bepaalde wedstrijden van dit weekend.

Chapeau!!!!

Moos & Bo