Amsterdam Pirates PH4 – Hoofddorp Pioniers PH2 | 25 mei 2019

Het is half twaalf wanneer het pupillen team in Amsterdam Osdorp arriveert. Met onze vrolijke komst breekt de zon door en de winterjassen gaan uit. Met een flinke club enthousiaste Pioniers ouders bezetten we een deel van het terras, spekken de kantinekas en nemen na een uurtje plaats op de kleine, maar knusse tribunebank.

Het is een uitwedstrijd dus onze pupillen gaan als eerste aan slag.

Voor de opening van de wedstrijd is Damian Padding verantwoordelijk. Met een mooie slag bereikt hij het eerste honk. Ocean is als tweede aan slag en geeft een mooie tik, jammer genoeg gevolgd door een vangbal, maar dat maakte de slag niet minder fraai.

Rik mag na drie wijd richting het eerste honk. Ik zeg mág, maar aan het gezichtje van Rik te zien had hij veel liever geslagen!

Ook vierde slagman Hidde maakt een mooie honkslag. Alle drie de jongens weten precies wanneer er gestolen kan worden en maken hier gretig gebruik van. Ze komen in de eerste inning allemaal over de thuisplaat. Damian Boesveld sloeg met een goede swing de bal het veld in, maar deze werd gevangen door een piraat. Na de onderste helft van de eerste inning staan we voor met drie punten.

Pitcher Stein neemt zijn plek in op de heuvel en Ramon start als catcher. De Pirates lijken niet geschrokken van onze behaalde punten. Sterker nog, ze nemen er een voorbeeld aan. In het veld zijn de jongens geconcentreerd. Ze staan mooi klaar, zoals op de foto met Giordy te zien is, en letten goed op. Hoewel de pitcher en catcher super goed samenwerken kunnen we niet voorkomen dat ook de Pirates drie punten binnen halen. De eerste inning wordt afgesloten met een stand van 3-3.

‘Kort’, dat is een vrij goede samenvatting van het begin van de tweede inning. De Amsterdamse pitcher heeft er zin in en gooit drie man achter elkaar uit. De Pioniers kunnen weer het veld in.

Vanaf dat moment lijken onze pupillen het hoofd even een beetje te laten zakken. Is het de schrik van de drie punten tegen, de drie nullen achter elkaar? We weten het niet, maar de ouders lijken het op dit moment spannender te vinden dan de jongens zelf.

Stein zit bijna aan zijn maximale gegooide ballen van 45 en dus mag Pepijn zijn plekje innemen. Met twee nullen op het bord en drie gemaakte punten door de Pirates gooit Pepijn de zevende slagman van deze inning uit. De ouders durven weer uit te ademen. Na de tweede inning staan we achter met 6-3.

Tijd voor een peptalk van Martijn. Gelukkig weet hij de kids goed te motiveren en ze starten zelfverzekerd aan de derde inning. Er wordt weer flink gezongen en aangemoedigd vanuit de dug-out en het blijkt te werken.

De Pirates hebben de eerste pitcher vervangen. De tweede doet wat hij kan, maar heeft flink moeite om de bal over de thuisplaat te gooien. Met vier wijd komen Lotte, Soufian, Pepijn, Damian Padding, Ocean, Rik en Ramon allemaal via het eerste honk over de thuisplaat. Damian Boesveld is negende en laatste slagman en heeft als kers op de taart de homerun van vandaag voor het laatst bewaard.

Als om tien voor twee de bovenste helft van de derde inning van start gaat staan we voor met 6–11. Een mooie score, maar nooit te vroeg juichen. We moeten deze inning nog afmaken en we weten ook niet of er nog een vierde komt. Lotte heeft Ramon vervangen als catcher en Luuk mag deze inning werpen. De eerste slagman wordt uitgegooid, maar dan blijken de ‘wat-groter-dan-gemiddelde-pupillen’ de mooie slagballen van Luuk te raken als beren en te rennen als luipaarden. We krijgen twee homeruns om onze oren en de spanning op de angstig kleine tribune stijgt opnieuw. Wanneer slagman nummer zeven en acht met drie strike uit gaan durven we pas weer te kijken. Angstvallig kijken zo’n acht mensen tegelijk op hun horloge, het is iets voor twee, een vierde inning is mogelijk. Wanneer beide coaches aangeven dat het genoeg is eindigt deze spannende wedstrijd met 8-11 voor de Pioniers. De pupillen worden beloond met een ijsje en gaan twee punten rijker de rest van hun weekend in.

Anne